CORONA Maatregelen – Huisartsen Bleskensgraaf – Bleskensgraaf
Header afbeelding
Burgemeester Dekkingstraat 3 2971 AC Bleskensgraaf Tel:0184-691453 Spoed 0184-692873

CORONA Maatregelen

OPENSTELLING PRAKTIJK EN APOTHEEK

De corona maatregelen zijn grotendeels afgeschaft. Omdat we binnen de praktijk meer kwetsbare mensen hebben, raden wij aan om de 1,5m en het mondkapje nog aan te houden. Verplicht is het niet, wij gaan u er niet op aanspreken.

Kan ik bij de dokter langs zonder maatregelen?

Dat hangt ervan af. Heeft u luchtwegklachten, zoals verkoudheid/keelpijn en hoesten, laat u dan eerst testen op COVID-19 in Dordrecht / Gorinchem bij de GGD. Bel daarvoor 0800 1202. Heeft u luchtwegklachten EN bent u ernstig ziek of kortademig daarbij: daarvoor is het luchtwegklachten-spreekuur tussen 11.15-12.00 uur.  (zie verderop). Twijfelt u tussen eerst testen bij de GGD of naar uw huisarts komen? Lees dan eerst de Thuisarts pagina.

Luchtwegklachten-spreekuur

Tussen 11.15u en 12.00u zal er een spreekuur zijn voor mensen met luchtwegklachten die toch gezien moeten worden. De achteringang (direct rechts over het bruggetje) wordt gebruikt hiervoor. We vragen u zoveel mogelijk buiten te wachten. Zodra u binnen bent, wordt u verzocht uw mondkapje op te zetten en uw handen te desinfecteren.  De arts zal u volledig beschermd binnen halen en onderzoeken als u aan de beurt bent.  Via dezelfde deur gaat u vervolgens weer naar buiten. Krijgt u na afloop medicijnen, dan is het advies dat iemand zonder luchtwegklachten ze afhaalt na 15:30u in de apotheek of u klopt op het zijraampje.

Alleen als u geen luchtwegklachten heeft, kunt u een afspraak maken in de praktijk. Het kan zijn dat de assistente een bel-afspraak of video-consult adviseert.

Kan ik weer naar het open spreekuur komen?

Nee, het open spreekuur is tot nader order vervallen.

Hoe voorkomen we besmetting in de praktijk?

Bij binnenkomst en vertrek dient iedereen de handen te ontsmetten via de paal bij de ingang. Wij zorgen er tevens voor dat er minder mensen binnen zijn door afspraken ruimer in te plannen. Wees stipt op tijd zodat u niet de oorzaak bent van uitloop en dus drukte in de wachtkamer. Een mondkapje wordt aangeraden, maar is niet langer verplicht.

Telefonische afspraken, beeldbellen en zorg op afstand

Zorg op afstand kan alleen in het geval van niet-spoedeisende vragen. Bel bij twijfel de assistenteVeel vragen kunnen ook behandeld worden via beeld-telefonie of opsturen van een foto (zie hoofdpagina). Dit blijft de veiligste manier van contact voor zowel u als de dokter zelf. Zorg dat u bereikbaar bent en dat uw (mobiele-) nummers ook bekend zijn bij de assistentes. Wilt u graag de arts spreken via beeld-telefonie, installeer dan Jitsi Meet. Dit wordt op de hoofdpagina kort uitgelegd. Kijk ook eens naar de online patienten omgeving. Na koppelen kunt u over internet een vraag stellen aan ons of een afspraak maken. Ook medicijnen opnieuw bestellen en dossierinzage is mogelijk op deze wijze.

Als u uw zorgvraag vóór 11:00u hebt verstuurd via de website, dan kunt u tussen 14:00-15:00u bellen voor het antwoord. Verstuurd u het bericht na 11:00u, dan wordt het de volgende werkdag bellen tussen 14:00u-15:00u.

Hoe lopen de afspraken met de praktijkondersteuners?

Heeft u een afspraak met Marian voor de Diabetes, Astma of CVRM of met Angelica of Peter (POH-GGZ)? Deze afspraken zullen normaal gesproken weer fysiek op de praktijk zijn en kunnen indien gewenst ook telefonisch of met een video verbinding.

Hoe kom ik aan mijn medicijnen?

Recepten op papier vanuit het ziekenhuis zijn een besmettingsrisico. Deze recepten kunt u via deze link aan de apotheek sturen d.m.v. een foto. Bij ons al bekende recepten kunt u op de gebruikelijke wijze herhalen. Door meer digitaal te werken helpt u mee aan efficiënter en milieubewuster leven.

Kan ik weer bloed prikken?

We vragen u voor elke bloed prik een afspraak te maken in de huisartsenpraktijk. Onze doktersassistentes prikken tegenwoordig zelf de meeste dagen van de week.

Bloed prikken is mogelijk, zolang u geen luchtwegklachten heeft. Overleg bij twijfel met de assistente. Bij de wachtrij voor het bloed prikken blijft de regel van 1,5 meter afstand houden gelden. Let wel, de gang is te smal voor een wachtrij. Moet u echt geprikt worden, ondanks luchtwegklachten? Overleg dan met de huisarts via de doktersassistente wat de opties zijn. Het is wellicht nodig dat u in beschermend pak thuis geprikt wordt.

Toestemming geven van levensbelang

Mogelijk komt er nog een dusdanige toename van de stroom aan zieken, dat we het hier niet aankunnen. Er ligt een plan klaar in samenwerking met omliggende praktijken en de huisartsenpost, dat we in geval van nood een beroep kunnen doen op elkaar. Patiënten zullen dan op een andere, centralere, plek behandeld worden. Om dossierinzage mogelijk te maken verzoeken wij iedereen zich te laten registreren via www.volgjezorg.nl. U geeft dan toestemming dat medicijngegevens en allergieën gedeeld kunnen worden met de arts die u behandeld, waar dan ook.


CORONAVIRUS | COVID-19

Wie kan Corona besmet zijn?

Op dit moment is iedereen met luchtwegklachten verdacht voor Coronavirus besmetting.

Hoe gevaarlijk is besmetting?

Nog steeds is het virus vooral gevaarlijk voor mensen met verminderde weerstand (hoge leeftijd, ernstige ziekte, afweeronderdrukkende medicatie). Rond de 98% van de besmettingen geneest restloos. Dit blijkt uit de cijfers van landen waar veel getest is. Het sterftecijfer lijkt in Nederland hoger doordat alleen de ernstigste gevallen getest wordt.

Wordt het gevaar nu overdreven?

Het belangrijkste probleem betreft de zeer snelle verspreiding. Daardoor is er een kans dat we als huisartsen en ziekenhuizen de aankomende piek van ernstige ziektegevallen onvoldoende aankunnen. Dan kunnen mensen onnodig overlijden door een tekort aan hulpmiddelen. Ook is er een groep van mensen onder ons die zeer ernstig ziek kunnen worden van dit virus, terwijl ze niet onder de kwetsbaren vallen. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn momenteel.

Is het gevaar nog te keren?

Verspreiding helemaal stoppen, is op dit moment niet meer mogelijk. Alleen als iedereen zich houdt aan de opgelegde regels van het RIVM zal verspreiding geremd kunnen worden. Zorgverleners zullen zich extra beschermen met bril, mondkapje en beschermende kleding als u met luchtwegklachten komt. Besmettelijkheid kan vooraf gaan aan de symptomen.

Hoe kan ik getest worden?

Wij vragen u de GGD te benaderen voor testen zodra u luchtwegklachten heeft (verkoudheid, niezen, keelpijn, hoesten,…) . Zo lang u niet weet of u Corona heeft, is het van belang dat u alle voorzorgsmaatregelen neemt om anderen niet te besmetten. Om te testen bel: 0800 1202

Hoe wordt een mogelijke Corona besmetting behandeld?

Behandeling bestaat voor iedereen uit thuisisolatie om verspreiding te voorkomen. Alleen voor de ernstigste gevallen is ziekenhuisopname ter ondersteuning van de ademhaling nodig. Als dit laatste het geval lijkt, dan zullen we bij u thuiskomen met masker, bril en beschermende kleding. Na afloop wordt u verzocht onze beschermende kleding afgesloten in een vuilniszak zelf af te voeren via de reguliere vuilnis.

 

VERDERE INFORMATIE MBT CORONAVIRUS

Informatie Thuisarts.nl.

Een FILM met informatie : Het nieuwe coronavirus

Infectiepreventie: voorkomen van Corona

Denkt u besmet te zijn met Coronavirus? Vermoeden van Corona Of bel 0800 1202 om u te laten testen

Heeft u nog vragen over het Coronavirus kijk op de website van RIVM of bel het publieksinformatienummer van de overheid: 0800-1351